KOKYBĖ NUO SĖKLOS

On:

Aliejų gaminame labai paprastai, jokių įmantrių technologijų netaikome.
Todėl mums labai svarbu, kad kokybė nuolat būtų užtikrinama visuose gamybos etapuose.


SĖKLOS IR SĖJA

Kokybiškam aliejui reikalinga kokybiška žaliava. Žaliavas (sėklas) aliejui užsiauginame patys.
Šiame etape labai svarbu atsirinkti tinkamas sėklų veisles. Svarbu skoninės sėklų savybės, joms būdinga riebiųjų rūgščių sudėtis, augimo ypatumai (ar veislė tinkama mūsų klimato sąlygomis), atsparumas įvairioms nepalankioms sąlygoms ir pan.
Taigi, sėjame tik patikrintas sėklų veisles, o naujas ilgai ir kruopščiai renkamės.
Be to, sėklos privalo būti nemodifikuotos genetiškai ir atitikti ekologinio ūkininkavimo taisyklių reikalavimus.


AUGINIMAS

Augalus auginame tik savo šeimos narių ekologiniuose laukose.
Juose nenaudojami jokie chemikalai, sintetinės trąšos, pesticidai ir t.t...
Taikoma sėjomaina - tame pačiame lauke kiekvienais metais auginami vis kiti augalai. 
Labai dažnai taikome beariminę žemdirbystę, kai purenamas yra tik dirvos paviršius. Taip siekiame išsaugoti natūralius gyvybinguosius žemės sluoksnius. 


DERLIAUS NUĖMIMAS

Ypač svarbus etapas mūsų ūkyje - derliaus nuėmimas.
Čia labai svarbu ne tik klimato sąlygos, bet ir kombainisto įgūdžiai. Kuliama turi būti atsargiai, kad nepažeisti sėklų. 
Jeigu sėklų kevalas bus pažeistas - riebiosios rūgštys oksiduosis greičiau, aliejus greičiau pasens. O to mes tikrai nepageidaujame :)
Nukultas sėklas iš lauko parsivežame į ūkį. Valome nuo įvairių priemaišų, piktžolių sėklų, įvairių šapelių, suskaldytų sėklų ir pan. Priemaišos gali įtakoti aliejaus skonį ir kokybę, todėl norime, kad jų būtų kuo mažiau.
Taip pat svarbu sėklas išdžiovinti. Tinkamai išdžiovintos sėklos gali ilgiau stovėti sandėliuose.
Kai sėklos gerai paruoštos - daugiau šansų, kad ir aliejus bus puikios kokybės. Galime spausti.


ALIEJAUS SPAUDIMAS

Aliejų spaudžiame šaltuoju būdu - temperatūra neužkyla aukščiau 40 laipsnių.
Spaudžiame mechaniniais presais. 
Nenaudojame jokių priedų, kvapą ar skonį keičiančių medžiagų.
Gaminame nedideliais kiekiais, tik tuomet, kai išparduodame prieš tai išspaustą partiją.
Taip siekiame užtikrinti, kad mūsų valgytojai visada gautų kuo šviežesnį produktą.
Aliejus laikomas nerūdijančio plieno talpose ir išpilstomas prieš parduodant į skirtingo dydžio butelius.
Išpilstome, klijuojame etiketes ir pakuojame rankomis. Esame sudarę sutartį su Žaliuoju tašku dėl pakuočių perdirbimo. Todėl kviečiame mūsų pakuotes rūšiuoti.


ALIEJAUS TYRIMAI

Aliejaus tyrimai mums leidžia įvertinti aliejaus kokybę. Aliejų tiriame akredituotose laboratorijose.
Iš kiekvieno naujo derliaus tirame riebiųjų rūgščių sudėtį (omega 3, 6 ir 9), eruko rūgšties kiekį, sočiųjų riebalų kiekį, transriebalų kiekį, drėgmės kiekį, netirpių medžiagų kiekį.
Ypač svarbūs rodikliai  - rūgštingumas, peroksidų kiekis, rūgščių kiekis. Tai rodikliai, kuriais remiantis nustatome vartojimo terminą, laikymo sąlygas. Kuo jie mažesni, tuo aliejus stabilesnis ir mažiau linkęs oksiduotis. Vėliau šiuos tyrimus nuolat kartojame, stebime kaip keičiasi aliejaus savybės bėgant laikui.


KONTROLĖ

Visi gamybos etapai "nuo sėklos iki kamštelio" vyksta mūsų ūkyje. Ir kiekvienas etapas labai svarbus bei galintis įtakoti aliejaus kokybę.  Kai viskas vienose rankose, lengviau sukontroliuoti procesus. 
Taip pat mus nuolat stebi ir tikrina įvairios institucijos.
VšĮ EkoAgros tikrina visus ekologiško produkto gamybos etapus nuo sėjos, aliejaus gamybos iki pardavimo. Ekologinis sertifikatas išduodamas tik vieneriems metams, todėl visos sertifikavimo procedūros ir patikros kartojamos kiekvienais metais iš naujo.
Valstybinė augalininkystės tarnyba tikrina mūsų auginamų sėklų kokybę. Atlieka tyrimus dėl GMO. Taip pat tiria kanabinoidų kiekius mūsų kanapėse.
Ir žinoma Valstybinė veterinarijos ir maisto tarnyba prižiūri, kad gamintume saugius vartoti maistui produktus.

GRĮŽTAMASIS RYŠYS

Labai vertiname Jūsų žinutes, skambučius ir atsiliepimus apie mūsų produktus. Mums atrodo, kad mūsų aliejaus valgytojai yra patys šviesiausi Lietuvos žmonės. Besidomintys sveikatai palankia mityba, daug skaitantys, keliaujantys ir smalsūs. Tikrai labai daug vertingų dalykų sužinome bendraudami su Jumis. Nuo įvairių techninių, dizaino pasiūlymų, pastabų dėl įpakavimo iki receptų ligoms gydyti ir sveikos mitybos patarimų. 
Kadangi beveik visus darbus atliekame patys, atsakomybių ir veiklų tikrai daug. Grįžtamasis ryšys su Jumis yra tiesiog neįkainojama pagalba. 











Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lapkritis Gruodis

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Arba Reset password